Care Essentials for Ventilator Patients

Care Essentials for Ventilator Patients

Her durumda, hemşirelerin mekanik ventilatör kullanan hastalara bakma olasılığı artmaktadır. Bunun nedeni, mekanik ventilatör kullanan hastaların hemşirelerin ilgilenmesi gereken özel ihtiyaçları olmasıdır. Bu hemşireler için tipik olmasa da, tıbbi teknolojideki ilerlemeler nedeniyle bu rol artık teknisyenlere daha da genişlemektedir. Modern hemşirelerin günlük iş hayatının bir parçası, makinelerin nasıl çalıştığını, nasıl çalıştırılacağını ve küçük onarımlar yaptığını anlamaktır. Bu genellikle ventilatör kullanan insanları içerir-burada ventilatör hastaları için bazı bakım noktalarını tartışıyoruz.

İletişimin gözden geçirilmesi

Hastaların durumuna bağlı olarak, birinci basamak hekimleri, akciğer uzmanları, solunum terapistleri ve hemşireler gibi farklı bakıcılara sahip olabilirler. Bu nedenle, bakıcılar ve sağlık ekipleri arasındaki iyi iletişim hastanın sağlığı için önemlidir. Bu yüzden herkes hastalarının günlük raporlarını kontrol eder. Bu, hasta, bakım planının ne olduğu ve tedavinin amacı hakkında gerekli bilgileri sağlayacaktır. Hastayı gören herkes çizelgede kendi notlarını alır, bu nedenle çizelgeyi kontrol etmek önemlidir.

Fan Ayarları

Ventilatör ayarlarını kontrol etmek hastanın hayati belirtilerini kontrol etmek kadar önemlidir. Hemşire hastanın odasına girdiğinde, önce hastanın hayati belirtilerini kontrol eder, nefesini dinler ve kan oksijen doygunluğunu kontrol eder. Ayrıca daha önce keşfedilen değişiklikleri de not etmelidirler. Hastanın siparişini okuduktan sonra tıp uzmanı, hastanın mevcut durumuna uygun olduklarından emin olmak için ventilatör ayarlarını kontrol etmelidir. Alarmlara, yaptıkları seslere ve bir kişi ses çıkardığında ne yapacağına aşina olmak önemlidir. Çoğu ventilatör düzenli ayarlar, hasta parametreleri gösterir ve gerektiğinde ayarların izlenmesine ve ayarlanmasına yardımcı olmak için elektronik hava akış ölçerlere sahiptir. Kontrol edilecek ilk şeyler şunlardır:

  • Solunum hızı-Ventilatör tarafından dakikada sağlanan solunum sayısı. Solunum sayısını manuel olarak hesaplayın, çünkü hasta kendi başına nefes alabilir ve solunum hızını artırabilir.
  • Solunan oksijen fraksiyonu-fraksiyon olarak ifade edilir. Oda havasının 21% oksijen olduğunu belirtmek önemlidir.
  • Gelgit hacmi-her nefes için solunan hava miktarı.
  • Tepe inspiratuar basınç (PIP) -Her nefes için gereken basıncı sağlar.

 

Uygun aspirasyon yapın

Pozitif basınçlı mekanik ventilasyon alan hastalarda trakeotomi, intratrakeal veya nazal trakeal kateter olacaktır. İlk olarak, çoğu hastada trakeal tüp bulunur ve daha sonra ventilatör üzerinde birkaç hafta çalışırlarsa tam bir trakeotomi yapılır. Tıp uzmanları hastanın ihtiyaçlarına ve koşullarına göre kararlar verecektir. Her kurumun hasta kullanımı için kendi yönergeleri vardır, ancak izlemeleri gereken genel yönergeler de vardır. Buna şunlar dahildir:

  • Sadece gerektiğinde vakum yapın.
  • Oksijen doygunluğunun azalmasını önlemek için kan emmeden önce ve sonra hastaya hiperoksi verin.
  • Salgıların uzaklaştırılmasını teşvik etmek için tüpe normal bir salin çözeltisi aşılamayın.
  • Emme basıncını salgıları çıkarmak için gereken minimum seviyeyle sınırlayın.
  • Mümkün olan en kısa sürede aspire edin.

Ventilatöre bağlı pnömoni

Ventilatöre bağlı pnömoni (VAP), mekanik ventilasyon ile ilişkili önemli bir sorundur. Ventilatörü uzun süre kullanan hastalar, bakımlarını zorlaştırabilecek pnömoni ile enfekte olabilir. Bu sorunu çözmek için birçok araştırma ve tartışma yapılmıştır. Bu nedenle, VAP'ı önlemek için önleyici adımlar vardır.

Enfeksiyonu önleyin

Hijyenik uygulamalar hastalardaki bakteri sayısını azaltabilir. Örneğin, bakterilerin oral sekresyonlardan çıkarılması VAP riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu, hastanın dişlerini günde iki kez fırçalamayı ve her iki ila dört saatte bir oral nemlendirici uygulamayı içerir. Hızlı ekstübasyon, bir dizi egzersiz egzersizi, hasta dönüşü ve konumlandırma gibi fiziksel hareketler ve egzersizler katabolizmayı önleyecek ve VAP riskini azaltacaktır. Hareketsiz durumda bile hastanın hareket etmesi gerekir. Ek olarak, uygun beslenme enfeksiyonları ve hastalıkları önleyebilir. Ek olarak, VAP'a karşı önemli bir araç, trakeal manşetin üzerinde emme boşluğuna sahip bir trakeal tüptür. Bu, subglottik bölgede biriken salgıların sürekli olarak emilmesini sağlar.

Hemodinamik instabilitenin önlenmesi

Kararsız hemodinamik dolaşım sisteminde kan akışını sürdürmek için yeterli basınç olmadığı anlamına gelir. Basınç o kadar düşük seviyelere düşer ki kan vücudun tüm bölgelerine ulaşamaz. Mekanik ventilasyon, göğüs basıncının inhalasyonu artırmasına neden olur, bu da kan damarlarına basınç uygular ve kalbe kan akışını azaltabilir. Bu nedenle, hastanın kan basıncını ventilatörde her iki ila dört saatte bir izlemek önemlidir, çünkü kan basıncı önemli ölçüde düşer. Bununla birlikte, intravenöz enjeksiyonların arttırılması veya dopamin veya norepinefrin gibi ilaçların alınması stabiliteye dönecektir. Ayrıca, makine ayarlarını ayarladıktan veya değiştirdikten sonra izleme daha önemli hale gelir.

Hava yolunu yönetin

Hastanın tüpünü ve ağzını engelsiz temiz tutmak, ihtiyaç duydukları havayı almalarını sağlayacaktır. Günde en az iki kez ağız bakımı yapın. Ağız bakımı sırasında hastanın dişlerini, diş etlerini ve dilini yumuşak bir çocuk diş fırçasıyla fırçalamanız gerekir. Ayrıca hastanın ağız bakımı sırasında daha fazla emmeye ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunu yaparlarsa, bademcik emme cihazı kullanın. Ek olarak, uygun manşet şişirilebilir trakeal tüpler hava yolu yönetimi için önemlidir. Manşet hava yolu tıkanıklığı sağlar ve hastanın hava akışı ve oksijenasyon gibi uygun ventilatör parametrelerini almasını sağlar. Bununla birlikte, yüksek manşet şişirmenin trakeal tahrişe ve hasara neden olabileceğini belirtmek önemlidir. Basınç çok yüksekse, doğru seviyeye ulaşana kadar havayı yavaşça dışarı sızdırarak ayarlayabilirsiniz.

Beslenme ihtiyaçlarını karşılayın

İnsan vücudunun beslenme ihtiyacı hiç durmadı. Bitkisel durumdaki yatalak insanlar bile yaşamlarını sürdürmek ve vücutlarının iyileşmesini sağlamak için uygun beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Hastalıkla mücadeleye devam etmek için ventilatör hastalarının uygun beslenmeye ihtiyacı vardır ve derhal almaya başlamalıdır. Kendilerini besleyemedikleri ve yutamadıkları için alternatif bir beslenme yolu gereklidir. Besleme tüpü, ventilatörlü hastaları beslemek için tercih edilen yöntemdir. Tıp uzmanları doğrudan hastanın midesine bir tüp yerleştirir ve onlara besleyici bir sıvı besler. Gerekirse, besleme tüpü hastayı yerleştirme noktasının etrafındaki enfeksiyona karşı savunmasız hale getirir. Bölgeyi temiz tutmak için ek önleme ve bakım gereklidir, böylece enfeksiyon oluşmaz.