Troubleshooting Electronic Pressure Regulator

Troubleshooting Electronic Pressure Regulator

Elektronik basınç regülatörleri 1980'lerden beri var ve giderek daha popüler hale geliyor. Birçok uygulamada servo valflerin yerini alıyorlar. Bunun nedeni kısmen hidrolik oransal valfin maliyetinin 50% servo valfın maliyetiyle aynı olmasıdır. Servo valfler, uçaklarda ve türbin jeneratörlerinde olduğu gibi hassas konumlandırma veya hız kontrolü gerektiğinde kullanılmaya devam eder. Oransal valfler akış ve basınç kontrolü için kullanılır, ancak en yaygın kullanım yönlü valflerdir. Oransal yönlü valflerin tasarımı üreticiden üreticiye değişebilse de, temel olarak aynı işlevi yerine getirirler: hidrolik silindirin veya motorun yönünü ve hızını kontrol etmek. Doğrusal yer değiştirme sensörleri gibi geri besleme cihazları kullanılarak aktüatörün konumu hassas bir şekilde kontrol edilebilir.

Daha az oransal valf bileşeni; Makara, solenoid ve doğrusal değişken diferansiyel transformatör veya LVDT. Valfi çalıştırmak için bir güç kaynağı ve bir amplifikatör gereklidir. Güç kaynağı genellikle 24 volttur ve amplifikatöre güç sağlamak için kullanılır. Komut voltajı programlanabilir bir lojik kontrolörden (PLC) girilir ve valf çekirdeğinin konumu belirlenir. Etkinleştirme, oransal valf bobinine bir akım sinyali göndermesi gereken PLC'den bir röledir.

Sistem sorun giderme-elektronik basınç regülatörü

Hidrolik oransal valflerde sorun giderme oldukça basit bir işlemdir. Harici olarak monte edilmiş bir amplifikatör kullanan bir valfi kontrol ederken, ön paneldeki ışıklar sistemde bir sorun olduğunu gösterecektir. Sonra sorunu bulmak için geriye dönük sorun var. Güç açıldığında ve etkinleştirme sinyali alındığında, "açık" ışığı yeşil yanar. Işık kapalıysa, amplifikatör bağlantısındaki güç kaynağı voltajını kontrol edin. Giriş voltajı yoksa, kablolama ve çıkış sinyalleri PLC'den kontrol edilmelidir. Güç kaynağı minimum voltajın altındaysa, kırmızı ışık yanar. Bu genellikle zayıf güç veya hat veya bir yerde kısa devre anlamına gelir. Güç iyi olduğunda, amplifikatörde 24 volt gösterilmelidir. Amplifikatör uç yüzünün altındaki sarı ışık, LVDT'nin bozuk olduğunu veya bağlantı kablosuyla ilgili bir sorun olduğunu göstermek için kullanılır. Bu elementlerden herhangi biri başarısız olduğunda parlar. Arızanın meydana geldiğini bulmanın en kolay yolu LVDT kablosunu vanadan çıkarmak ve başka bir vanaya takmaktır. Sarı ışık sönerse, eski valfteki LVDT'nin arızalandığı anlamına gelir ve hemen yeni bir valf takılmalıdır. Yeni valfe takıldığında lamba hala yanıyorsa, sorun kablo veya bağlantıda ve kablonun sürekliliği kontrol edilmelidir. Makine çalışırken ışıklar yanıp sönüyorsa, bu bir yerde bağlantının gevşek olduğunu gösterir.

Amplifikatörün önünde sıfır noktası ayarı bulunur. Silindir hareket ederken amplifikatöre sıfır komut sinyali girerse bu ayar yapılmalıdır. Yük hareket ediyorsa, makara kapalı konumda değildir. Bu genellikle LVDT'nin yerinde olmamasından kaynaklanır. Düzeltmek için, doğrusal konumlandırıcı sürüklenmeyi durdurana kadar sıfır ayarını döndürün. Hız veya konumlandırma sorunları varsa, komutlar ve LVDT sinyalleri amplifikatördeki uygun bağlantılarda kontrol edilmelidir. Okumalar doğruysa, sorun büyük olasılıkla hidrolik sistemde veya doğrusal konumlandırıcıda olacaktır.

Havadaki elektronik cihazlı elektronik basınç regülatörü

Yeni bir eğilim, oransal valflere amplifikatörler takmaktır Dijital basınç regülatörüBuna genelde havadaki elektronik alet denir. Valf harici amplifikatörle aynı şekilde çalışır. En yaygın havadaki elektronik valfler, valfteki "a" ve "B" iğnelerine güç girişi ile yedi pimli bir konektör kullanır.

Komut voltajı amplifikatöre "D" ve "E" pimleri aracılığıyla girer. Bu voltajları kontrol etmek için, kablo üzerindeki uygun konektörlere kırmızı ve siyah teller yerleştirilerek bir çoklayıcı kullanılabilir. Gücü doğrulamak için kırmızı kabloyu "A" ya ve siyah kabloyu "B" ye takın.

24 volt olarak işaretlenmelidir. Valfin düzgün çalıştığını doğrulamak için bir test kutusu da kullanabilirsiniz. PLC üzerindeki kablo kutuya ve kutu üzerindeki kablo oransal valfe takılmalıdır. Sistem açıldığında ve çalıştığında, güç, komut ve LVDT voltajı belirtilir. Doğrusal yer belirleyici sürüklenirse, LVDT doğru konumda olmayabilir. Valfi kapatmak için LVDT kanal kapağını çıkarın ve sürüklenme durana kadar LVDT merkezleme ayarını döndürün.

Yağ temizliği

Oransal valf ve elektro-pnömatik basınç regülatörü, makara ve muhafaza arasında çok sıkı toleranslara sahiptir. Bu toleranslar genellikle birkaç yüz inçin binde biri kadardır. Bu valfi daha popüler hale getiren bu sıkı toleranstır. Valfe giren yağ, üretici tarafından belirlenen standartları karşılamalıdır. Bu yapılmazsa, sistem arızalarına, dahili bileşenlere felaket hasarına ve bir dizi başka soruna kapı açılır.

Yağın temizliği de çok önemlidir. Yağda akışını ve kaplamasını etkileyen parçacıklar veya yapışkan maddeler olmamalıdır. Yağın temizlik seviyesi, belirli vanalar için Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından belirlenir. ISO, bir sektördeki farklı şirketlerin belirli parçaları üretirken aynı en iyi uygulamaları ve standartları kullanmasını sağlamak için birçok endüstri için standartlar geliştirmekten sorumludur. ISO, valfler için kodlar yayınlar, böylece mühendisler ve operatörler tam olarak neye ihtiyaç duyduklarını bilirler. Örneğin, belirli bir valf için ISO kodu 17/15/12'dir. Yağ örnekleri alın ve bu standarda göre ölçün. 17, sistemin 640 ila 1.300 arasında 4 mikron veya daha büyük parçacıklara sahip olduğu anlamına gelir. 15, 160 ila 320 arasında 6 mikron veya daha büyük parçacık olduğu anlamına gelir. 12, örneğin 20 ila 40 14 mikron veya daha büyük parçacık içerdiği anlamına gelir. Sistemin bu standardı karşıladığından emin olmak için yağın düzenli olarak örneklenmesi gerekir. Bu kriterlerin karşılanmaması, filtrelerin sık sık değiştirilmediği, uygun mikron seviyesine sahip olmadığı veya sisteme ek filtrelerin eklenmesi gerekebileceği anlamına gelebilir.

Oransal basınç regülatörünü gidermek için bu teknikleri kullanarak, kayıp üretim süresini ve bakım için iyi vanalar göndermenin gereksiz maliyetlerini önleyebilirsiniz. Değiştirilmesi gerekmeyen bileşenlerin değiştirilmesi de kirleticileri sisteme sokarak daha ciddi sorunlara neden olabilir.